Sambal Tokok.. aku dapat dari resepi mak mertua aku. Kira resepi dari nenek moyang dulu2 la ni. Bila en abg selalu makan sambal tokok ni. Aku pon belajar ler membuat nyer. Bukan susah sangat pon. Macam buat sambal belacan jugak. So bila bulan ramadhan tiba.. buat banyak2 pastu simpan dalam peti sejuk. Bila sahur bole la makan dengan nasi panas2.. memang sedap. Jom tengok resepi di bawah.. kita kongsi2 resepi.
BAHAN-BAHAN
Cili Merah 5 btg + Cili Api 5 btg
Ikan Bilis segenggam
Bawang kecil 4 ulas
Limau Kasturi 4 biji.
Garam & Gula (sedikit)
CARA-CARA
Goreng ikan bilis dalam kuali tak de minyak.. cili dilayukan dalam periuk nasi masa nasi tu dah kering. Tumbuk cili, bawang kecil dan ikan bilis jgn bagi hancur sangat.. perah limau kasturi.. taruk garam dan gula.. dah siap sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment