Tuesday, September 4, 2012

~ Kek Marble ~

_DSC0013

Hasil dua buku Kek Marble semasa kali pertama membaking aritu. Sama hari dengan membuat Kek Lobak Merah. Memang mavelos nasib baik menjadi. Kek di bakar dengan sempurna. Warna pon menarik selera nak makan.

_DSC0014

Kek Marble yang ni warna tak berapa cantik. Masa kacau tu tak sampai bawah. Hasil nyer jadi macam tu. Tak pe la janji sedap.. hihihi. Kita kongsi resepi Kek Marble kat bawah ni. Senang sukat pakai cawan jer.

KEK MARBLE

Bahan-Bahan (loyang 8 in)

3 cawan Tepung Gandum

1 1/2 cawan Gula Halus

1 1/2 cawan Mentega

1 sudu kecil Baking Powder

5 biji Telor

1 sudu kecil Asen Vanilla

3 jenis Pewarna

sedikit bancuhan Susu Tepung atau Susu Pekat.

Cara-caranya

Pukul/mixer mentega dengan gula halus sehingga kembang. Masukkan telor sebiji demi sebiji sehingga kembang. Masukkan tepung, baking pawder yang telah di ayak akhir sekali taruk asen vanilla dan susu tepung atau susu pekat. Bahagikan tiga warna berbeza. Tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Tuangkan kedalam loyang @ bekas berselang seli atau berlapis dan bakar pada suhu 180C selama 45 min atau sehingga masak. Suhu oven bergantung kepada oven jugak. Kena jaga-jaga masa pembakaran.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...