Hari ke hari nak belajar membuat pizza. So aritu ada kelapangan terus pergi beli bahan-bahan nak membuat pizza. Rupa-rupa nyer bila dah buat memang senang sangat. Dapat resepi pon goggle dari intenet jer. Berbaloi-baloi buat sendiri.. sekejab dah siap dan puas makan. Jadi la seperti gambar di atas Pizza Mavelous pertama kali aku buat.
PIZZA MAVELOS
BAHAN DOH :-)
- 500 g tepung roti
- 250 ml air suam
- 10 g yis segera
- 1 camca besar gula halus
- 1 camca teh garam halus
- 4 camca besar mentega
- 1 camca teh bread softerner (kalau tak taruk xpe)
- 1 camca teh bread improver
- oregano
BAHAN ISIAN :-)
- 1 1/2 cawan sos tomato @ sos membuat spaghetti
- 6 batang sosej ayamas
- 1/2 biji red capsicum
- 1/2 biji yellow capsicum
- 1/2 biji green capsicum
- 1 biji buah tomato
- Keju Mozarella secukupnya
- 1 camca teh lada hitam
- UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, oregano, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
- UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment