KETAM GORENG BERSOS
Bahan-Bahan
- 6 ekor ketam sederhana besar *
- 1 sudu teh kunyit, 1 sudu teh garam. 1 sudu besar tepung ubi, minyak untuk menggoreng
- 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
- 5 ulas bawang kecik ditumbuk halus
- 5 batang kacang buncis
- 1 labu bawang besar dihiris bulat2
- 2 inci lobak merah
- 1/2 biji cili bengala
- 4 sudu sos cili (nak pedas tambah cili giling)
- 1 sudu pati ayam dan 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Bersihkan ketam..tambah kunyit,garam dan gaul rata....panaskan minyak dan goreng hingga garing...ketepikan
- Buang sikit minyak goreng ketam tadi dan tinggalkan hanya lebih kurang 2 sudu besar dan tumis bawang putih bawang kecil hingga wangi --- masukkan semua bahan lain dan kacau sebati. --- tuang atas ketam.... sedia untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment