Monday, September 10, 2012

~ Ketam Goreng Bersos ~

_DSC0624

KETAM GORENG BERSOS

Bahan-Bahan

  • 6 ekor ketam sederhana besar *
  • 1 sudu teh kunyit, 1 sudu teh garam. 1 sudu besar tepung ubi, minyak untuk menggoreng
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 5 ulas bawang kecik ditumbuk halus
  • 5 batang kacang buncis
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat2
  • 2 inci lobak merah
  • 1/2 biji cili bengala
  • 4 sudu sos cili (nak pedas tambah cili giling)
  • 1 sudu pati ayam dan 1/2 cawan air
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Bersihkan ketam..tambah kunyit,garam dan gaul rata....panaskan minyak dan goreng hingga garing...ketepikan
  2. Buang sikit minyak goreng ketam tadi dan tinggalkan hanya lebih kurang 2 sudu besar dan tumis bawang putih bawang kecil hingga wangi --- masukkan semua bahan lain dan kacau sebati. --- tuang atas ketam.... sedia untuk hidangan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...