Tuesday, March 20, 2012

~ Air Tangan Pn. Zana ~

resepi3
Entry kali ni aku nak kongsi resepi dari menu yang lepas2 pernah aku buat. Permintaan dari kawan FB aka Noorin nak resepi Ikan Siakap Kukus Halia. Sebenar nyer aku dapat resepi menu ni pon dari tenet gak.. ala main campak2 jer.. tapi tak sangka plak ada kawan kat FB menghargai masakkan dari tangan aku ni.. malu syehh. So buat tatapan kawanku.. jom tengok resepi kat bawah ni yer.

IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

BAHAN-BAHAN:
Seekor ikan siakap
3 batang serai
3 inci halia
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji cili padi kalau nak pedas
Sedikit kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa 
5  biji limau kasturi

Bahan Tabur :
Daun bawang dan daun limau 


CARA-CARA:
1. Panaskan kukusan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar. Lumurkan sedikit garam dan lada sula.
3. Serai dipotong kasar atau tumbuk, bawang besar dimayang, halia dan bawang putih di racik halus memanjang.
4. Gaulkan ikan dengan semua bahan, perahkan jus limau kasturi. Perapkan dalam 10 minit. Campak semua bahan kat atas dalam kukusan.
5. Kukus selama 30 minit. Hidangkan.

Kalau tak ada ikan siakap, ikan-ikan lain yang sesuai pun boleh digunakan. Umpamanya ikan bawal putih atau bawal hitam, ikan ketuka yang macam ikan pari tuu, ikan kembung dan sebagainya. Pada aku kalau nak kukus ikan siakap lagi sedap nak buat kukus halia ni.

resepi1
Ni plak resepi fav kami sekeluarga terutama sekali anak perempuan aku sara ngan en abg. Telur pecah2 dari resepi mak mertua aku. Jom nengok resepi kat bawah ni.

SAMBAL TELUR PECAH-PECAH

BAHAN-BAHAN:
8-10 tangkai cili merah + cili api kalau nak pedas 
1 biji bawang besar (saiz besar klu suker bawang)
1-2 ulas bawang putih
4-5 biji telur ayam
3 sudu makan minyak masak
Garam dan perasa

CARA-CARA:
1. Kisar Bahan cili merah dan cili api sehingga betul-betul hancur dan tapiskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali
3. Setelah minyak agak panas, tumis bawang putih dan bawang besar. Kacau sentiasa sehingga hampir garing. Dan masukkan cili jugak.
4. Masukkan air asam jawa secukupnya dan kacau lagi sehingga terbit minyak.
5. Masukkan garam perasa secukupnya (jika tak suka guna perasa boleh guna gula).
6. Pecahkan telur satu persatu di dalam sambal dan kacau sehinga hancur.
Setelah kuning telur masak dan disesuaikan dengan rasa, bolehlah diangkat.

resepi2
Tadaa.. ni ler hasil Sambal Telur Pecah-Pecah yang dah siap di masak. Kalau nak taruk ikan bilis pon sedap jugak. Walaupon simple tapi sangat enak dimakan dengan nasi panas. Semoga perkongsian ini menambahkan lagi energi kita menjadi ibu dan isteri yang super duper hebat kepada suami dan anak2 kita.. memasak makanan lazat2 untuk mereka.

notajariku - Penyediaan makanan dari air tangan kita lebih berzat dan bersih dari makanan di luar sana.. hihihi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...