Friday, March 23, 2012

~ Lempeng Simple & Sambal Ikan Bilis ~

_DSC1041
Lama dah sebenar nyer teringin nak buat lempeng. So minggu lepas bahan2 semua ada. Terus malam tu aku masak sambal tumis ikan bilis dulu. Bila dah siapa jer sambal tumis. Lepas tu baru aku buat lempeng. Senang bai tu membuat nyer.  Makan panas2.. kebetulan malam tu hujan punyer la selebat-lebat nyer. Terangkat beb!!. Sambal terpedas plak.. anak2 x leh makan. En. abg terbeli cili kering jenis entah apa tah. Tapi aku tibai jer. Jom tengok resepi membuat lempeng ni. Resepi suker hati aku jer..
Bahan-bahan ( tuk 6 keping )
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1/2 st garam
  • minyak masak
  • 1 bij telur
  • 3 sudu besar susu cair
Cara-cara
  1. Tepung gandum, telur, susu cair, air & garam masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan mmg cair.
  2. Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
  3. Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan.
Lempeng ini juga sedap jika dicicah dengan sambal tumis udang atau kuah kari. Selamat mencuba!. Jangan takut untuk mencuba kerana gagal sekali bukan bermakna gagal untuk selama-lamanya. Alaa...buat lempeng je, bukan buat Kek Sarawak pon.. hohoho.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...