Monday, July 30, 2012

~ Santapan Iftar Ramadhan 9 ~

_DSC0798

Terlebih rajin Iftar Ramadhan ke 9 aku teringin nak masak Nasi Bariani Hujan Panas. Pekena plak dengan Kari Daging, Ayam Masak Merah, Salad + Timun & Papadom. Bila hari Ahad masa untuk penyediaan memang senang maklum la dengan si kecik uqail kalau tak de kakak atau ayah dorang jaga payah sikit la aku nak membuatnya. Alhamdulliah.. menjadi jugak menu kali ni.. nasi lembut semasa makan masih panas2 dan anak dara aku pon suker. So jom tengok resepi membuatnya.

NASI HUJAN PANAS

Bahan-Bahan

4 Cawan Beras Mohgul Faizah Basmati (yg aku guna + air secukupnya ikut beras yg digunakan)

2 Sudu minyak sapi

3 Biji bawang putih

4 Biji bawang kecil

1 Inci halia

2 Bunga kuntum bunga lawang

1 Btg kulit kayu manis

3 Kuntum bunga cengkih

3 Biji Buah Pelaga

1/2 Cawan susu cair

2 Helai daun pandan

Cara-cara
1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak sapi dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...