Sunday, September 2, 2012

~ Kek Lobak Merah ~

_DSC0007
Kek Lobak Merah menjadi kali pertama aku dan kakak aku buat untuk projek membaking kami masa bulan ramadhan aritu. Dapat resepi pon dari kakak ipar kakakku. Senang dan ringkas yang penting janji sedap. Jom tengok resepi yang aku share kat bawah. Selamat mencuba.

KEK LOBAK MERAH

Bahan-Bahan
- 2 cawan Tepung naik sendiri
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan walnut - dibakar & dicincang kasar
- 1 cawan Butter 
- 5 biji Telor
- 1 batang Lobak Merah di parut – dibakar sekejab
- 1 sudu teh asen vanilla

Cara-caranya

Panaskan oven 180 celcius, sediakan loyang & sapu mentega. ketepikan. Bakar walnut lebih kurang 8 min pastu sejukkan. lepas tu cincang kasar2 walnut tu ketepikan. kikis kulit lobak merah & parut halus2 pon bakar sekejab ketepikan. amik mixture, pukul butter dan gula sampai kembang (dlm 1 min) pastu bubuh telur sebiji demi sebiji pukul lg sampai pekat & putih (dlm 3-4 min). tambah asen vanilla, pukul... akhir sekali sekali bubuh tepung sikit2 n pukul sekejap jek sampai sebati. guna senduk masukkan lobak merah & walnut, gaul sikit semua bagi rata. siap bubuh dlm tin/loyang pembakar masuk oven selama 45- 1 jam.

2 comments:

ALoNa CintamaniszLite said...

resepi mcm ni lah best...ikut sukatan cawan jer..

Suzana Ikram said...

sis.. zana memang cari resepi pakai cawan.. malas nak timbang2 bagai hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...