Resepi asal : dari Dapur Azita Zain.
Bahan-bahan :
- 250gm mentega
- 100gm gula kastor
- 1 sudu kecil cream of tartar
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 6 biji telur
- 250gm tepung gandum
- 2 sudu kecil baking powder
- 5 jenis pewarna / perisa
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 170C.
- Lenser loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung. Ketepikan.
- Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan cream of tartar. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur satu persatu (pastikan telur tu dah sebati barulah dimasukkan sebiji lagi hinggalah habis) dan pukul hingga rata.
- Tutp mixer. Masukkan campuran tepung dan gaulkan adunan secara kaedah kaup dan balik.
- Bahagikan adunan kepada 5 bahagian yang sama banyak. Masukkan pewarna / perisa ke dalam setiap bahagian dan gaul rata.
- Sudukan adunan satu persatu ke dalam loyang sehingga semua adunan habis.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan api bawah selama 45 - 60 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.
No comments:
Post a Comment