Monday, October 22, 2012

~ Kek Batik Arora ~

_DSC0852

Resepi asal : dari Dapur Azita Zain.

Bahan-bahan :

  • 250gm mentega
  • 100gm gula kastor
  • 1 sudu kecil cream of tartar
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 6 biji telur
  • 250gm tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 5 jenis pewarna / perisa

Cara-cara :

  1. Panaskan oven pada suhu 170C.
  2. Lenser loyang dengan marjerin dan taburkan dengan tepung. Ketepikan.
  3. Ayakkan tepung bersama dengan baking powder dan cream of tartar. Ketepikan.
  4. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
  5. Masukkan telur satu persatu (pastikan telur tu dah sebati barulah dimasukkan sebiji lagi hinggalah habis) dan pukul hingga rata.
  6. Tutp mixer. Masukkan campuran tepung dan gaulkan adunan secara kaedah kaup dan balik.
  7. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian yang sama banyak. Masukkan pewarna / perisa ke dalam setiap bahagian dan gaul rata.
  8. Sudukan adunan satu persatu ke dalam loyang sehingga semua adunan habis.
  9. Masukkan ke dalam oven dan bakar dengan api bawah selama 45 - 60 minit atau sehingga kek masak dengan sempurna.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...