Wednesday, November 14, 2012

~ Kek Pisang ~

_DSC0726

Pertama kalinya mencuba buat Kek Pisang.. Alhamdulillah menjadi pulak tu.. gebu dan lembut sangat. Aku ikut resepi pon dari tenet dan cari bahan-bahan yang senang jer buat. Hasil nyer memang maveloss.. en abang suker sangat makan siap cicah ngan air tongkat ali lagi .. hahaha.

Resepi Asal : JintanManis

KEK PISANG

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila dan asen pisang
2 biji telur

* Walnut, macadamia, pecan nuts & walnut (Optional)

caranya
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...