Hari-hari memikirkan menu apa yang hendak di masak untuk keluarga santapan berbuka puasa. Fikir2 punya fikir teringin plak nak membuat ikan bakar. Kalau dah buat ikan bakar tentu2 cicahnya dengan air assam. Kali ni aku nak kongsi Air Assam cara bondaku. Jom tengok resepi dan cara membuatnya.
AIR ASSAM
Bahan-Bahan :- Cili Api 3 biji, Bawang Putih 1 biji (ditumbuk), Cili Api 3 biji (dihiris), Bawang Kecik 2 biji (dihiris), Tomato (dihiris), Belacan (dibakar), Air Assam dan Kicap Manis.
Cara-caranya memang ler tersangat senang.. hiris bahan2 yg nak dihiris tadi. Tumbuk cili api, bawang putih dengan belacan. Kemudian campurkan kicap dengan air assam.. siap bole di makan dengan ikan bakar.
No comments:
Post a Comment