Thursday, August 9, 2012

~ Pecal ~

_DSC0845Juadah untuk berbuka puasa jugak aritu. Lama sungguh aku tak buat. Dulu masa masih anak dara selalu gak mak aku suruh buat Pecal. Katanya Kuah Pecal yang aku buat sedap. Jom tengok resepi Kuah Pecal caraku.

KUAH PECAL
Kacang tanah (disangai dan dikisar )
Bawang putih sebiji (ditumbuk)
Belacan (ditumbuk)
Cili padi jika nak pedas (ditumbuk)
Gula Merah
Asam jawa
Gula
Garam

Cara-Caranya

1. Tumbuk bawang putih, belacan dan cili padi hingga halus.
2. Campurkan bahan kisar iaitu kacang tanah
3. Tambah air asam jawa, gula, gula merah dan garam.
4. Gaul sedikit demi sedikit air assam jawa dan bahan semua diatas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...