Wednesday, August 8, 2012

~ Lepat Pisang Caraku ~

_DSC0888

Dari buang sajer pisang yang ada pemberian oleh jiran aku. Lebih baik aku buat lepat Pisang untuk santapan kami sekeluarga berbuka puasa nanti. Lagi pon bahan-bahan semua dah ada. Gambar atas la hasil Lepat Pisang yang sudah siap di kukus. Tunggu untuk dimakan bila tiba azan Mahgrib berkumandang petang nanti.

_DSC0871

Pisang untuk di diasingkan kulit dan di lenyek nanti.

_DSC0878

Sedia untuk dibungkus dan taruk kelapa parut muda di tengah.

_DSC0879

LEPAT PISANG

BAHAN-BAHANNYA :-)

10 biji pisang emas/berangan/montel lecek
1 cawan tepung gandum
2 s/b gula
garam
kelapa parut muda
Daun pisang secukupnya, dilayur dan potong pada saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Lecek pisang tadi bersama sedikit garam dan gula hingga halus. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tepung habis. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan kukusan. Ambil sehelai daun pisang yang telah disiapkan awal tadi. Letak 2 camca besar adunan di tengah2 daun pisang dan ratakan. Dan taruk kelapa parut di tengah2. Bungkus seperti biasa anda membentuk lepat pisang. Buat hingga siap dan kukus atas air menggelegak selama 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Menghasilkan 10 - 15 biji kuih bergantung pada saiz. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...